curs de improvizație Personact

5 MODURI ÎN CARE TE POATE AJUTA UN CURS DE IMPROVIZAȚIE

Improvizația constă în actul de a crea sau a interpreta un moment artistic, folosind doar resursele care îți sunt puse la dispoziție într-un anume moment. În artele spectacolului, improvizația presupune o interpretare complet spontană, fără să existe o pregătire în prealabil sau un scenariu care trebuie urmat. Aptitudinea de a improviza și-a găsit aplicare într-o varietate de discipline academice precum cea științifică, fizică, cognitivă, dar chiar și în discipline non-academice. Astfel, au luat naștere cursurile de improvizație.

De ce m-aș înscrie la un curs de improvizație?

Un curs de improvizație este o resursă incredibilă pentru profesioniștii din absolut orice domeniu, care te poate ajuta să te autodepășești din foarte multe puncte de vedere. Majoritatea celor care aleg să înceapă un curs de improvizație sunt fie artiști care vor să își îmbunătățească abilitățile de interpretare prin tehnicile utilizate în improvizație, fie persoane care își doresc să dezvolte noi deprinderi în scop personal ori profesional.

Indiferent dacă faci parte din prima sau a doua categorie, există cel puțin 5 motive pentru care ar trebui să faci un curs de improvizație:

1. Ascultarea activă și răspunsul prompt la stimuli externi

De foarte multe ori ne pripim în a oferi un răspuns, chiar înainte ca interlocutorul să termine ce are de zis. Nu este nici corect, nici politicos față de cei cu care comunicăm.
Improvizația te va pune în situații pe care nu le poți prezice și te învață să asculți cu mare atenție ce spune partenerul de conversație. De asta, în cadrul unui curs de improvizație, e foarte important să lași partenerul de conversație să termine ce are de zis, pentru că de cele mai multe ori vei fi surprins de cum poate încheia o frază! Pe termen lung, vei observa că vei fi mai prezent/ă în conversațiile cu prietenii și colegii tăi, iar aceștia vor aprecia cu siguranță atenția pe care le-o acorzi.

2. Vei exersa vorbitul în public, vei scăpa de timiditate și vei fi mai dezinhibat

Mulți dintre cei care se lovesc de situația de a ține discursuri sau prezentări în compania unui public nu se gândesc să se înscrie la un curs de improvizație. Asta pentru că nu știu că un astfel de curs e exact ceea ce au nevoie pentru a învăța să capteze eficient atenția ascultătorilor.

Iată un exemplu concret: dacă observați că un număr mare de membri din public stau pe telefoane și își pierd interesul în prezentarea pe care o susțineti, este foarte probabil să fie nevoie să ajustați planul inițial al prezentării și să improvizați: fie luați o pauză de 5 minute, fie faceți o glumă ori spuneți o poveste personală ca să mai destindeți atmosfera.

În orice caz, dacă dezvoltați abilitatea de a improviza, veți putea livra o prezentare memorabilă indiferent de situațiile neplăcute care se pot ivi (dezinteres din partea publicului, întâmplări sau întrebări neașteptate, reacții de dezaprobare etc). E nevoie doar de o atitudine pozitivă, un bun simț al umorului și de a fi prezent/ă în moment.

3. Înveți să gestionezi situațiile surpriză sau de criză într-un mod mai relaxat

Clasele de improvizație au scopul de a te provoca, de a te introduce în diverse situații care de regulă te sperie, pentru ca în final să te ajute să te elibereze de teamă și să îți dea un impuls să treci peste orice obstacole care îți blochează abilitatea de a reacționa în situații de criză.

Incertitudinea este singurul parametru garantat – e o frază pe care cu siguranță ai auzit-o cel puțin o dată la locul de muncă. Planificarea limitează riscurile, într-adevăr, însă e nevoie să renunți la timiditate, rigiditate și să acționezi bazându-te pe instincte ca să găsești soluții într-o situație de criză.

4. La un curs de improvizație nu există noțiunea de ”eșec”

Există puține locuri unde noțiunea de ”eșec” este ușor acceptată. În cadrul unui curs de improvizație, nu doar că ai voie să greșești, ci ești încurajat să o faci fără vreun pic de teamă. Prin definiție, vei fi pus în situația de a experimenta lucruri noi fără a le trece prin filtrul personal prea mult. Cei mai timizi ori perfecționiști din fire știu cât de greu e să treci peste un moment incomod, să-ți revii în fire și să eviți să îngheți sau să rămâi fără cuvinte. De asta, antrenamentul mușchiului improvizației trebuie făcut în același ritm cu orice alt mușchi. Vei observa cu siguranță o îmbunătățire a performanței profesionale și personale!

Do not fear mistakes. There are none.  – Miles Davis

5. La finalul zilei, un curs de improvizație te ajută să te deconectezi

Probabil că ai observat că fiecare atlet sau artist de succes trebuie să intre în starea potrivită înainte de a performa. Ce presupune asta? Deconectarea totală de partea rațională a creierului și abilitatea de a reacționa bazat pe instinctele primare. Un curs de improvizație te va ajuta în privința asta. Însă dezvoltarea acestor abilități necesită mai multe lucruri:

  • Să te concentrezi pe proces, și nu pe rezultat
  • Să permiți stresului și fluturilor din stomac să te motiveze să performezi bine, nu să devină un obstacol
  • Practică, practică, practică – până când trupul și mintea vor acționa din instinct și te vor ajuta să răspunzi cu încredere și fără temeri stimulilor necunoscuți cu încredere.

Dacă te gândești să începi un curs de improvizație, citește mai multe detalii aici. Dacă te-am convins, înscrie-te în formularul de mai jos.

Posted in Improvizație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *