7 cărți de dezvoltare personală - Personact

CĂRȚI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ PE CARE TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Călătoria de dezvoltare personală este una lungă, dar nu neapărat ușoară. Ca atare, nu doar antreprenorii sau profesioniștii, dar și tinerii, caută tot mai des metode de a se autodepăși, de a interacționa cu cei din jur sau pur și simplu pentru a se înțelege mai bine pe sine. Ne-am propus ca, pe lângă atelierele de improvizație sau activitățile de team building prin teatru pe care le organizăm, să oferim încă o serie de resurse valoroase care să te ajute pe parcursul acestui proces – resurse în care noi credem foarte mult: cărțile. Există o mulțime de cărți de dezvoltare personală – unele orientate spre aspecte de business, altele spre inteligența emoțională.

În lista de mai jos veți găsi un mix între acestea, care, sperăm noi, o să vă ajute să vă îmbunătățiți o serie de abilități pe mai multe planuri.

1. Excepționalii: Povestea succesului, de Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell are o abordare științifică dar ușor de digerat, totuși, asupra factorilor necesari pentru a avea succes. Nu oferă o listă concretă de pași ce trebuie făcuți pentru a atinge succesul. În schimb, oferă drept exemplu povestiri scurte prin care demonstrează treptat ideea centrală a cărții: succesul nu îl obții din noroc chior, nici prin atitudinea sau abilitățile pe care le ai. Singurul indicator pe care trebuie să îl iei în considerare este timpul investit în dezvoltarea personală. Drept dovadă, cei mai de succes oameni de afaceri își alocă destul de mult timp pentru asta – Bill Gates, spre exemplu, citește cel puțin 50 de cărți pe an!

2. Alchimistul, de Paulo Coelho

Deși nu este o carte de specialitate, încurajează liderii să își depășească temerile și să fie ambițioși și persistenți în bătăliile pe care le duc. Autorul demonstrează cum succesul apare atunci când o persoană este consecventă și cu adevărat orientată spre obținerea de rezultate. Ideea cu care ar trebui să rămâi la finalul lecturii este că, în ciuda obstacolelor cu care ne confruntăm, e important să continuăm să înaintăm în drumul spre succes.

3. Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare, de Susan Cain

Dacă ești un introvertit, cartea asta te va ține într-un ”Așa sunt și eu!!” sau ”100% adevărat” pe tot parcursul lecturii. Susan reușește să facă orice introvertit mândru de natura sa și explică cu o lejeritate uluitoare comportamentele lor specifice, pentru a-i ajuta atât pe ei să se înțeleagă mai bine, cât și pe restul de ⅓ din populație, marcată de extroverți. Indiferent de categoria din care faci parte, vei fi cu siguranță într-o călătorie de dezvoltare personală anevoioasă în compania acestei cărți.

4. The Now Habit, de Neil Fiore

Procrastinarea este cu siguranță una dintre cele mai comune probleme ale secolului XXI. Dintr-un oarecare motive, îndrăznesc să zic că majoritatea dintre noi ne confruntăm cu situații în care amânăm să facem o activitate. Din păcate, amânarea face parte din natura umană. Există argumente științifice care demonstrează procrastinează oamenii, dar și metode dovedite științific care ne pot ajuta să învingem procrastinarea. Dacă și tu ești unul dintre care obișnuiesc să lase pe mâine sau poimâine ce poate face azi, cartea asta este comoara de dezvoltare personală pe care o așteptai.

5. Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor Frankl

Cartea psihiatrului Viktor Frankl, îți va schimba garantat perspectiva asupra scopului tău în viață. Acesta își povestește experiențele din perioada în care a fost într-o tabără nazistă și împărtășește introspecțiile din perioada respectivă. E o carte foarte personală, redactată în stilul unui jurnal. Înțelegerea scopului și sensului vieții este esențială în procesul de dezvoltare personală. Așa cum Viktor spune: ”Când nu putem schimba o situaţie suntem provocaţi să ne schimbăm pe noi înşine”. Iar asta se întâmplă aproape zi de zi, sub nasul nostru. Important e să învățăm să ne adaptăm cu ușurință în orice situație.

6. Puterea Prezentului, de Eckhart Tolle

Dacă ești în căutarea unei cărți de dezvoltare personală și spirituală, te asigurăm că nu poți da greș cu clasica ”Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle. Nu este un simplu ghid de practici de spiritualitate, ci și un ghid uman, care te va ajuta să transformi nu doar propria viață, ci și pe a altora, prin simpla acțiune de a fi investit în momentul prezent. Lecția pe care o poți lua de aici? Fiecare din noi are abilitatea de a schimba lumea pas cu pas, cu condiția să muncim la propria dezvoltare personală, din interior spre exterior. Noi zicem că e un sfat de ținut minte pentru toată viața!

7. Meditațiile lui Marcus Aurelius, de însuși Marcus Aurelius

Marcus Aurelius a fost mai întâi un războinic, care a devenit apoi unul din cei mai mari împărați pe care Imperiul Roman i-a avut. El și-a scris memoriile și și-a expus gândurile despre ce înseamnă măreția și o viață trăită cu înțelepciune chiar în timpul unei campanii militare ce a durat mai mulți ani. Cineva a pus mâna pe notițele lui și le-a adunat în această carte – una excepțională, de altfel, care ajută la consolidarea caracterului personal. Sunt o serie de lecții atemporale, care au dăinuit mii de ani și vor mai dăinui încă pe atât (cel puțin).

Este foarte important să menționăm că nici cele mai bune cărți de dezvoltare personală nu te vor ajuta suficient dacă doar le citești dar nu pui nimic în practică. Ce e minunat însă în legătură cu aceste cărți de dezvoltare personală este că ele sunt niște cursuri în sine: poți să te întorci la sfaturile cheie în orice moment, și vei găsi de fiecare dată noi perspective sau strategii, indiferent în ce fel de călătorie spirituală te afli.

Posted in Inteligență emoțională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *