Imaginarul vs. Realul

BILANȚ: IMAGINAR vs. REAL

Titlul ales pentru gândurile pe care mă pregătesc să le aștern, sună ca nuca în perete dar asta vreau să fac, să pun in balanță și să cântăresc ceea ce am dorit să facem, și ce am înfăptuit. Acum nouă ani am visat un vis donqijotesc, să schimbăm lumea. Nu am reușit. “Imaginarul este mai puternic decât realul. Pentru că nimic nu e atât de perfect pe cât ți-l poți imagina”, spune scriitorul american Chuch Palahniuk.

Imaginarul sau realul?

Eu aș spune că imaginarul este mai puternic decât realul pentru că nimic nu te mobilizează să actionezi, ca imaginarul. Am venit în lumea reală cu acest dar pentru oamenii “cei mari” cum îi numește Exupery pe oamenii serioși și foarte ocupați, pentru a le ușura povara muncii lor de zi cu zi. Cum? Învățîndu-i ce este imaginarul. Introducându-i în lumea minunată pe care au părăsit-o când au devenit oameni mari și mult prea serioși. Spuneam că nu am reușit. Dar asta nu ne face nefericiți. A rămas ceva bun din visul poate prea indrăzneț, nu?!

Am “atins” mulți oameni frumoși cărora nu le lipsea decât curajul de a se arăta, de a-și asuma propria persoană. Am mijlocit multe întâlniri poate mai fructuoase decât cele avute în cadrul jobului. Am creat ocazia de a se cunoaște mai profund, mai altfel, pe sine si  pe ceilalți. Iar noi ne-am ales cu o comoară: aceea de a vedea din oameni doar partea sclipitoare, prețioasă. Ce puteam să ne dorim mai mult? Să schimbam lumea?

Cristina Pardanschi

 

Posted in Scrieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *