teatrul la Personact

TEATRUL VINDECĂ

In ultima vreme apar tot mai multe articole despre asa zisele boli ale secolului cum ar fi burnout si bine cunoscuta depresie. Ce spun psihologii:

Depresia poate surveni dupa o suprasolicitare fizica sau psihica netratata, neechilibrata. Dupa cum intelegem noi, problema nu consta in a depune un efort ci in faptul ca dupa aceea nu vine relaxarea, “scoaterea din priza”, acea alternanta intre incordare si relaxare.

Cum te poate ajuta teatrul, totusi?

Ei bine, aici intervine teatrul cu tot arsenalul de exercitii care adapteaza individul la acest balans intre efort si relaxare. Printre terapiile recomandate apare acel mindfulness pe care, romaneste, noi am numi-o simplu constientizare, la care se poate ajunge, zic unii psihologi, prin meditatie de exemplu.

Metoda Personact se bazeaza aproape exclusiv pe experimentare, pe sensorial care duc la constientizare.

Sunt atatea lucruri care ne separa de restul matodelor de “vindecare”, dar am vrea sa subliniem ca metoda noastra este discreta si total neinvaziva. Ce intelegem noi prin asta? De obicei, atunci cand se recurge la formula de grupuri terapeutice, lucrurile tind sa capete forma unei spovedanii colective adica, “ne spalam rufele in comun”.

In laboratorul nostru de individuatie, le oferim participantilor o paleta vasta de instrumente si ii invatam sa le aleaga pe cele potrivite si sa opereze cu ele. Tot acest proces este intim, fara a leza pudoarea proprie pentru ca: “Teatrul educa, Teatrul corecteaza, Teatrul vindeca”, dar nu agreseaza.

Posted in Teatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *